Szybka zapiekanka makaronowa z patelni

4.49 (182 ocen)

  • 20 min

Aby przygotować zapiekankę nie potrzebny nam piekarnik, a przy okazji można wykorzystać ugotowany poprzedniego dnia makaron.

  • 20 min

Składniki:

  • 40 dag makaronu fusilli ugotowanego poprzedniego dnia (waga po ugotowaniu)

    300 ml domowego przecieru pomidorowego

    25 dag mrożonego groszku

    20 dag świeżych pieczarek

    10-15 dag dobrej wędliny

    12,5 dag mozzarelli

    10 dag żółtego sera

    1/2 cebuli

    2 duże ząbki polskiego czosnku

    olej do smażenia

    sól

    pieprz

    świeży tymianek cytrynowy

    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Szybka zapiekanka makaronowa z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę.

    Obrane pieczarki kroimy w cienkie talarki.

    Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Wrzucamy czosnek i cebulę, a po mniej więcej minucie, dodajemy pieczarki. Ciągle mieszając, smażymy razem przez 2 minuty.

    Dodajemy mrożony groszek oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.

    Dorzucamy wędlinę oraz mozzarellę i makaron, dokładnie mieszamy.
  • 3. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem. Przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu około 15 minut, a więc do chwili, gdy ser całkowicie się rozpuści.

    Zapiekankę podajemy od razu po przygotowaniu, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować