Szybka zapiekanka makaronowa z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę.
Obrane pieczarki kroimy w cienkie talarki.
Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2.Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Wrzucamy czosnek i cebulę, a po mniej więcej minucie, dodajemy pieczarki. Ciągle mieszając, smażymy razem przez 2 minuty.
Dodajemy mrożony groszek oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.
Dorzucamy wędlinę oraz mozzarellę i makaron, dokładnie mieszamy.
3.Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem. Przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu około 15 minut, a więc do chwili, gdy ser całkowicie się rozpuści.
Zapiekankę podajemy od razu po przygotowaniu, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.
Komentarze