Bardzo prosta makaronowa zapiekanka z dodatkiem wędzonego na gorąco łososia oraz listków świeżej bazylii. Całość polana kremówką zmieszaną z serami i zapieczona. Prosty pomysł na smaczny, szybki obiad.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g makaronu penne
200 g wędzonego na gorąco łososia
100 g żółtego sera
80 g mozzarelli
80-100 ml kremówki
świeża bazylia
masło
sól, pieprz
Szybka zapiekanka makaronowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
2.Osączoną z zalewy mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Oba rodzaje serów mieszamy ze sobą, a następnie zalewamy kremówką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Listki bazylii myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (jednak nie za drobno).
Łososia rwiemy na mniejsze kawałki.
4.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Rozkładamy połowę makaronu. Posypujemy go świeżo mielonym pieprzem oraz połową bazylii. Następnie rozkładamy łososia i wykładamy resztę makaronu. Doprawiamy niewielką ilością pieprzu. Wierzch zalewamy mieszanką kremówki i serów.
5.Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Na sam koniec wierzch zapiekanki posypujemy resztą bazylii.
Komentarze