Szybka zapiekanka makaronowa z łososiem

4.51 (148 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta makaronowa zapiekanka z dodatkiem wędzonego na gorąco łososia oraz listków świeżej bazylii. Całość polana kremówką zmieszaną z serami i zapieczona. Prosty pomysł na smaczny, szybki obiad.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
    200 g wędzonego na gorąco łososia
    100 g żółtego sera
    80 g mozzarelli
    80-100 ml kremówki
    świeża bazylia
    masło
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Szybka zapiekanka makaronowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
  • 2. Osączoną z zalewy mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Oba rodzaje serów mieszamy ze sobą, a następnie zalewamy kremówką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Listki bazylii myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (jednak nie za drobno).

    Łososia rwiemy na mniejsze kawałki.
  • 4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Rozkładamy połowę makaronu. Posypujemy go świeżo mielonym pieprzem oraz połową bazylii. Następnie rozkładamy łososia i wykładamy resztę makaronu. Doprawiamy niewielką ilością pieprzu. Wierzch zalewamy mieszanką kremówki i serów.
  • 5. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Na sam koniec wierzch zapiekanki posypujemy resztą bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować