SZYBKA SZARLOTKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

4.5 (179 ocen)

  • 45 min

Szarlotkę wymyśliłam pewnego popołudnia. Stwierdziłam, że przydałoby się coś na szybko do kawy. Co prawda przepis na ciasto kruche miałam od innego placka, ale przecież z kruchym można robić różności :) Tak powstała szybka szarlotka. Polecam :)

  • 45 min

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    3jajka
    1 szklanka mąki tortowej
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    ½ kostki margaryny
    ½ szklanki cukru
    DODATKOWO:
    3 jabłka
    Cynamon w proszku
    Brązowy cukier do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szybka szarlotka z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek przed upieczeniem 1. Margarynę z cukrem utrzeć, dodać pojedynczo całe jajka cały czas miksując, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak gotową masę wykładamy do tortownicy, układamy pokrojone w plasterki jabłka (dość gęsto), posypujemy cynamonem (ilość dowolna, jak kto lubi)
    i odrobiną (ja dałam łyżeczkę) brązowego cukru (aby się skarmelizował
    i dodał smaku szarlotce).
    Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół.
    Polecam też na ciepło z bitą śmietaną lub lodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować