- 1 pierś z kurczaka (2 połówki)
- pół szklanki bulionu
- pół kubeczka śmietany 12%
- 3 niewielkie marchewki
- odrobina masła do smażenia
- pół pora
- sól i pieprz + czosnek granulowany + majeranek
Szybka potrawka z kurczaka z warzywami i sosem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, dusimy przez chwilę i dorzucamy pokrojonego pora. Podsmażamy, następnie zalewamy bulionem. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, ewentualnie majerankiem. Dodajemy śmietanę i podgrzewamy sos pilnując jednocześnie żeby się nie zważył. Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy do gorącego sosu, Dusimy kilka minut aż kurczak się zetnie. Podajemy z ziemniakami lub ryżem/kaszą/makaronem.
Komentarze