Szybka papryka konserwowa

4.48 (146 ocen)

  • 3 godz.

Papryka konserwowa to klasyk polskich przetworów, każdy ma na nią swój sposób -mój jest jak zwykle szybki i nieskromnie powiem przepyszny

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki podaję na taki 5 kg woreczek papryki jak się najczęściej kupuje na rynku

    5 kg papryki czerwonej - można dla ozdoby kupić kulka żółtych,
    opakowanie przyprawy do ogórków konserwowych,
    olej rzepakowy, (ten składnik można pominąć)
    Ewentualnie liść laurowy i ziele angielskie gdyby w przyprawie było ich mało.
    Zalewa:
    (szklanka 250 ml)
    9 szklanek wody,
    1,5 szk. octu 10%,
    9 płaskich łyżek cukru,
    6 płaskich łyżeczek soli.
Wystaw ocenę:

4.48 (146 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Papryka konserwowa

Szybka papryka konserwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w szerokie paski. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej pokrojoną paprykę i gotujemy 5 min. Odcedzamy i jeszcze gorącą układamy ciasno w słoikach, dodajemy przyprawę ok. łyżki na litrowy słoik, zalewamy zalewą i dodajemy kilka kropel oleju. Ja wykonuje to partiami bo nie mam gara na 5 kg papryki
    w tej samej wodzie sparzam kolejne porcje a w tzw. międzyczasie gotuję zalewę i gorąca zalewam słoiki, zakręcam i odstawiam do wystygnięcia do góry dnem. Zalewę trzymam cały czas na maleńkim gazie aby była gorąca przez cały czas.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować