Sztuka mięsa z marchewką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Potrawa mojego autorstwa. W takim zestawieniu smakuje wybornie. Jest sycąca, ale niezbyt kaloryczna.

Składniki:

  • ● 1 kg chudej wołowiny (lub schabu bez kości)
    ● sól
    ● łyżka ziaren czarnego pieprzu
    ● 2 liście laurowe
    ● 6 średnich marchewek
    ● łyżka miodu
    ● 2 łyżki masła
    ● główka sałaty lodowej
    ● czerwona papryka
    ● 150 ml śmietany
    ● mały słoik chrzanu

Sztuka mięsa z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy. W dużym
    garnku zagotowujemy osoloną
    wodę. Dodajemy ziarna
    pieprzu i liście laurowe. Wkładamy
    mięso i gotujemy godzinę
    na niezbyt dużym ogniu.
  • 2. Marchewki obieramy, myjemy
    i kroimy wzdłuż na pół.
    Gotujemy w osolonym wrzątku
    ok. 15 minut i odcedzamy.
  • 3. Paprykę myjemy, osuszamy.
    Usuwamy gniazdo nasienne.
    Miąższ kroimy w małą
    kostkę. Sałatę lodową myjemy,
    dokładnie osączamy. Kroimy.
    Śmietanę mieszamy
    z chrzanem, polewamy sałatę
    z papryką.
  • 4. Masło roztapiamy na patelni.
    Wkładamy marchewki,
    chwilę dusimy na małym ogniu.
    Skrapiamy miodem, delikatnie
    mieszamy. Mięso kroimy
    w plastry. Podajemy
    z sałatą i marchewkami.

Porady

RADY Dominiki Tyrpy Dobrym dodatkiem mogą być małe pieczone ziemniaczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Komentarze

Podobne przepisy