szpinakowe pappardelle z cukinią i domowym pesto

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

makaron, cukinia i bazylia to połączenie idealnie smaczne.

  • 30 min

Składniki:

  • - makaron wstążki (u mnie szpinakowy)
    - pomidorki koktajlowe (gałązka)
    - mała cukinia (dla kontrastu warto użyć cukinię w kolorze żółtym - jeśli używamy makaronu szpinakowego - ja niestety nie miałam żółtej cukinii)
    - sól
    - 1 łyżka oliwy

    bazyliowe pesto:

    - pęczek bazylii
    - ząbek czosnku
    - 2 łyżki tartego sera (twardego np. parmezan)
    -70 ml oliwy
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto

Szpinakowe pappardelle z cukinią i domowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pappardelle z domowym pesto. 1. Natawiamy makaron do gotowania. Cukinię kroimy w cienkie półksiężyce a pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cukinię razem z pomidorkami - lekko solimy. Jeśli nie chcemy, by pomidorki puściły sok i rozpadły się podczas smażenia możemy dodać je pod sam koniec. Składniki na domowe pesto umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy. Na koniec doprawiamy delikatnie solą (ser jest słony więc nie potrzeba dużo soli). Gotowe pesto i ugotowany makaron dodajemy na patelnię. Chwilę podgrzewamy do połączenia smaków. Na koniec posypujemy wiórkami sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować