Szpinakowe mielone z sezamem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczne i szybkie do wykonania mielone ze szpinakiem i białym sezamem. Nie są smażone lecz pieczone, co skraca naszą pracę. Doskonałe na obiad, a także jako dodatek do pieczywa na śniadanie czy kolacje.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g. mieszanego mięsa mielonego
    250 g. rozdrobnionego szpinaku mrożonego
    2 łyżki masła
    1 cebula
    2 łyżki sezamu białego
    2 białka
    3 ząbki posiekanego czosnku
    2 łyżki płatków owsianych
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka przyprawy do mięs
    2 szczypty przyprawy Harissa
    sól do smaku
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Dodatki

Szpinakowe mielone z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Cebulę obieram, kroję w kosteczkę i szklę na maśle, dodaje rozmrożony szpinak, podsmażam, studzę. Do masy dodaję czosnek, mięso mielone, sezam, bułkę tartą, białko, płatki i przyprawy, mieszam.
  • jk 2. Masę dzielę na 10 porcji i formuje maczanymi w zimnej wodzie dłońmi kotlety, układam je na blasze. Piekę ok. 30 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Tak przygotowane kotlety smakują wybornie w towarzystwie sosu np. czosnkowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować