Lubię kolorowe dania, pobudzają one dodatkowa nasze kubki smakowe.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 szkl. ugotowanych i dokładnie pogniecionych na gładko ziemniaków
1 ¼ szkl. mąki pszennej (plus minus jeżeli potrzeba więcej)
½ szkl. mąki ziemniaczanej
1 jajko
5 kostek mrożonego szpinaku
Szpinakowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną przesiewamy dodajemy ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajko oraz zmiksowany dodatkowo szpinak. Wszystko razem wyrabiamy na gładką masę podsypując mąką pszenną. Ciasto ma być elastyczne ale nie powinno lepić się do rąk. Odrywamy porcję ciasta i formujemy wałki. Nożem odcinamy kluski około 3 cm szerokości. Gotujemy w osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia.
Komentarze