Szparagi z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniakami

4.5 (182 ocen)

  • 40 min

Zdrowy i kolorowy pomysł na obiad

  • 40 min

Składniki:

  • 500g zielonych szparagów
    500g młodych ziemniaków
    pół pęczka szczypioru
    kilka rzodkiewek
    2 łyżki masła
    1 łyżka bułki tartej
    2 jajka
    olej do smażenia
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Jajko sadzone

Szparagi z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej w wodzie. Szparagi oczyścić, obrać i odciąć twarde końcówki, gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 min. Szczypiorek posiekać, rzodkiewki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wbić jajka, doprawić solą i posypać szczypiorkiem (odłożyć trochę do dekoracji), smażyć do czasu, aż białko się zetnie. Masło roztopić w rondlu. Połową masła polać ziemniaki, resztą masła polać szparagi i posypać bułką tartą.
    Przed podaniem udekorować szczypiorkiem i rzodkiewką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gotowe

To może cię zainteresować