Szparagi i kalafior zapiekane w beszamelu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W sklepach pojawiły się już pierwsze szparagi i młody kalafior. Każde z tych warzyw posiada charakterystyczny, aczkolwiek delikatny smak. Całość podkreśla beszamel z serem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
    1 mały kalafior
    3 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    700 ml mleka
    1/2 szklanki startego parmezanu
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szparagi i kalafior zapiekane w beszamelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szparagi i kalafior zapiekane w beszamelu 1. Szparagi obłamujemy w miejscu gdzie same pękają.
    Obgotowujemy 3 minuty w osolonym wrzątku z dodatkiem octu (by nie straciły koloru).
    Kalafior dzielimy na różyczki, obgotowujemy 10 minut.
    Przygotowujemy beszamel.
    Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, energicznie mieszając, chwilę przysmażamy.
    Po chwili, lekką stróżką (cały czas mieszając) wlewamy mleko, dodajemy starty ser.
    Podgrzewamy kilka minut. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
    Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos, układamy warzywa. Całość zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
    Podajemy z ulubionym dodatkiem. U nas makaron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować