Szopka z piernika

4.5 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Pomysł na pachnącą szopkę z piernika doczekał się realizacji.:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    2 kg mąki

    60 dkg cukru pudru

    80 dkg miodu

    30 dkg margaryny

    10 jaj

    4 łyżeczki sody

    6-8 łyżek przyprawy do piernika

    4-5 łyżeczek kakao( opcjonalnie)

    Dodatkowo do posmarowania ciasta 2 białka jaja

    Lukier do dekoracji szopki:

    2 białka

    40-50 dkg cukru pudru

    kilka kropli soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Szopka z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szopka z piernika 1. Na stolnicy wymieszać wszystkie składniki suche, w środku zrobić dołek,wbić do niego jajka ,wlać roztopione chłodne masło i miód i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię do żywności i włożyć do lodówki na całą noc,aby ciasto odpoczęło.
    Przygotować szablony szopki.
  • Szopka z piernika 2. Na drugi dzień ciasto zagnieść ,rozwałkować na grubość 3-4mm i wykrawać za pomocą noża do pizzy i szablonów poszczególne części szopki, figurki, choinki i podstawę szopki. Jeżeli chcemy okno mieć w szopce to należy jeszcze przed pieczeniem wyciąć otwory.
  • Szopka z piernika 3. Części szopki położyć na blaszce wyłożonej pergaminem,posmarować białkiem,włożyć do nagrzanego piekarnika do 190-200 stopni i piec 8-10 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
  • Szopka z piernika 4. Elementy szopki łączymy ze sobą za pomocą karmelu 4 łyżki cukru rozpuścić na małej patelni lub za pomocą lukru 1/2 łyżeczki wody i 2- 3 łyżki cukru pudru,ucieramy łyżką,lukier ma być gęsty. Przy sklejaniu szopki należy użyć jakiś przedmiotów jako podpórki. Ja użyłam moich książek. Zostawię do wyschnięcia. Jak już szopka jest sklejona przygotowujemy lukier.
  • Szopka z piernka 5. Białko ubijamy,jak tylko się spieni zaczynamy stopniowo, porcjami dodawać przesiany cukier puder,. Ilość cukru zależy od wielkości białek.Lukier nie może być za rzadki, bo będzie się rozlewał.Utarty lśniący lukier dajemy do woreczka foliowego,(najlepsze są takie na mrożonki, bo są mocne),woreczek zwijamy w stożek i odcinamy rożek,tak aby powstał malutki otworek i dekorujemy szopkę według własnego pomysłu.
  • Szopka z piernika 6. Poszczególne części szopki:

    1x tył szopki 16,5x29x17x19x

    2x bok szopki 16,5x17,5

    1x dach szopki prawy 17,5x21

    1x dach szopki lewy 17,5x29

    1x podstawa szopki

    figurki,żłobek,choinki,zwierzątka,

Porady

Lukru do dekorowania szopki można użyć również do sklejania ,ale szopka wytrzyma tylko ok. 2 miesiące,jak lukier całkowicie wyschnie ,to szopka poskłada się jak domek z kart, więc nie polecam. Najlepszy jest karmel,albo lukier z wody i cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować