Szczaw z lubczykiem, na zimę

4.5 (154 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Smak wiosny zamknięty w słoiku. ;)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 duże pęczki szczawiu
    1 pęczek lubczyku
    2 łyżki soli
    2 słoiczki po 300 ml
    kilka kropli soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przetwory

Szczaw z lubczykiem, na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczaw oraz lubczyk dokładnie myjemy i usuwamy (jeśli są) żółte liście. Kroimy bardzo drobno i wrzucamy połowę do miski. Posypujemy łyżką soli, mocno uciskamy, dodajemy pozostałą część, sól i wszystko razem mieszamy, męcząc, ściskając i dręcząc. Pozostawiamy na dwie - trzy godziny.

    Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Szczaw z lubczykiem odsączamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny i upychamy w słoikach.

    Pasteryzujemy dziesięć minut od momentu zagotowania. Następnie stawiamy na zakrętce i otulamy ciepłym kocem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lubczyk Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować