Całonocne marynowanie mięsa sprawiło że szaszłyki są mocno aromatyczne i pyszne :)Może niezbyt wyglądają ale za to smakują rewelacyjnie :)
Składniki:
4oo g polędwiczki wieprzowej (umytej,osuszonej i pokrojonej w średnią kostkę)
sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
pół łyżki salsy habanero
2 ząbki czosnku drobno posiekane
pół małej cebuli pokrojonej w piórka
pół szklanki oleju rzepakowego
1 czubata łyzka drobno posiekanej natki pietruszki
sól,pieprz wg.uznania
Dodatkowo 4 patyczki drewniane grillowe (moczone przez noc w wodzie z solą)
3.Całość porządnie mieszamy i przykrywamy folią. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
4.Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki grillowe które były wcześniej zamoczone w wodzie z solą.
5.Gotowe szaszłyki przekładamy na mocno rozgrzany grill i grillujemy z obu (wszystkich) stron do miękkości mięsa i ładnego przypieczenia się . . .
Podajemy np. na ulubionej sałacie z innymi dodatkami.
Smacznego :)
Komentarze