Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej

4.5 (177 ocen)

Całonocne marynowanie mięsa sprawiło że szaszłyki są mocno aromatyczne i pyszne :)Może niezbyt wyglądają ale za to smakują rewelacyjnie :)

Składniki:

  • 4oo g polędwiczki wieprzowej (umytej,osuszonej i pokrojonej w średnią kostkę)
    sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
    pół łyżki salsy habanero
    2 ząbki czosnku drobno posiekane
    pół małej cebuli pokrojonej w piórka
    pół szklanki oleju rzepakowego
    1 czubata łyzka drobno posiekanej natki pietruszki
    sól,pieprz wg.uznania
    Dodatkowo 4 patyczki drewniane grillowe (moczone przez noc w wodzie z solą)
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szklanej miski wlewamy olej i wszystkie wyżej wymienione produkty.
  • 2. Całość mieszamy.Następnie dodajemy kawałki polędwiczki.
  • 3. Całość porządnie mieszamy i przykrywamy folią. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  • 4. Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki grillowe które były wcześniej zamoczone w wodzie z solą.
  • 5. Gotowe szaszłyki przekładamy na mocno rozgrzany grill i grillujemy z obu (wszystkich) stron do miękkości mięsa i ładnego przypieczenia się . . .
    Podajemy np. na ulubionej sałacie z innymi dodatkami.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować