Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i warzywami

1.75 (4 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mix warzyw: cukinia, bakłażan, papryka, cebula, pieczarki, filet z kurczaka w lekko pikantnej marynacie. Dla odmiany szaszłyki zapiekane w piekarniku, a nie grillowane - także można przyrządzić je bez względu na pogodę za oknem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duża cukinia,
    mały bakłażan,
    5-6 dużych pieczarek,
    2 papryki czerwone,
    1 papryka żółta,
    duża cebula,
    500 g filetów z kurczaka,
    sól

    marynata:
    5 łyżek oleju z papryką i bazylią,
    łyżka oregano,
    łyżeczka słodkiej papryki,
    szczypta chili w proszku,
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

1.75 (4 ocen)

Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty mieszamy razem.
    Kurczaka kroimy w kostkę - mieszamy w marynacie. Odstawiamy na noc do lodówki.
    Cukinię kroimy w plastry 1 cm grubości, bakłażana w pół plastry, cebulę w większe kawałki, pieczarki w zależności od wielkości na 4 lub kawałków, paprykę w większą kostkę.
  • Szaszłyki przed upieczeniem 2. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy warzywa i kurczaka, najlepiej jest zacząć i zakończyć od cukinii albo bakłażana.
    Całość układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, posypujemy delikatnie solą.
    Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kurczak Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Pieczenie Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować