Najważniejsze w tej wersji szaszłyków to użycie prawdziwego mięsa i kiełbasy, takich tradycyjnych, wiejskich. One właśni nadają potrawie ten niezapomniany smak i wspaniały aromat.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- mięso z indyka: 300 gramów
- boczek: 200 gramów
- cebula: 1 sztuka
- Czerwona papryka: 1 sztuka
- czosnek (ząbki): 6 sztuk
- wiejska kiełbasa pętko: 1 sztuka
- oliwa: 3 łyżki
- przyprawa na grilla np. Staropolska i z Czosnkiem i Ziołami: 2 łyżki
Szaszłyki po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z indyka trzymamy w marynacie (marynatę robię z oliwy i mieszanki przypraw na grilla np. winiary - staropolskiej i z czosnkiem i ziołami), najlepiej by mięso w marynacie poleżało co najmniej kilka godzin, a najlepiej przez noc.
2.Na patyczki nadziewamy następujące składniki pokrojone w małe kawałki: - mięso z indyka w marynacie - boczek - cebulę - paprykę czerwoną - czosnek (pokrojony w cieniuteńkie plasterki - ma nadać tylko aromatu) - wiejską wędzoną kiełbasę
Komentarze