Szaszłyki drobiowe z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Połączyć z mięsem mielonym, jajkiem, bułką namoczoną i odciśniętą w mleku. Wszystko przyprawić solą, pieprzem, papryką i wymieszać. Formować małej wielkości kulki i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Wystudzić.
2.Pieczarki oczyścić, pokroić w dość grube plastry. Papryki umyć, osuszyć, pokroić w kwadratowe kawałki.
3.Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian: papryka żółta, mielone, pieczarka, papryka czerwona, mielone, pieczarka, aż do wyczerpania zapasów.
4.Szaszłyki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać łyżką oleju. Piec ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni.
5.Ugotować kaszę jęczmienną według przepisu na opakowaniu. Upieczone szaszłyki podawać z kaszą.
Komentarze