SZASZŁYKI DROBIOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min

Świetny pomysł na szybkie i łatwe danie obiadowe. Najbardziej do gustu przypadło moim córeczkom.

  • 30 min

Składniki:






  • 50 dag mięsa mielonego drobiowego
    1 jajko
    cebula
    czerstwa bułeczka
    pół papryki czerwonej i żółtej
    5 średnich pieczarek
    papryka słodka
    sól, pieprz
    2 torebki kaszy gryczanej





Szaszłyki drobiowe z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Połączyć z mięsem mielonym, jajkiem, bułką namoczoną i odciśniętą w mleku. Wszystko przyprawić solą, pieprzem, papryką i wymieszać. Formować małej wielkości kulki i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Wystudzić.
  • 2. Pieczarki oczyścić, pokroić w dość grube plastry. Papryki umyć, osuszyć, pokroić w kwadratowe kawałki.
  • 3. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian: papryka żółta, mielone, pieczarka, papryka czerwona, mielone, pieczarka, aż do wyczerpania zapasów.
  • 4. Szaszłyki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać łyżką oleju. Piec ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni.
  • 5. Ugotować kaszę jęczmienną według przepisu na opakowaniu. Upieczone szaszłyki podawać z kaszą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy