Szaszłyki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Słodko-kwaśne, pyszne i nie wymagają dużo pracy w przyrządzaniu. Doskonale komponują się z sosem czosnkowym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego, np.łopatki
    kilka ziemniaków
    papryka
    cukinia
    cebula
    pieczarki
    przyprawy : ketchup, musztarda, miód, sok z cytryny, przyprawa do kurczaka, pieprz, vegeta, papryka słodka

    sos: ogórek świeży, czosnek granulowany, jogurt naturalny,sól

Szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hu16sy 1. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę, podobnie z warzywami. Mieszamy wszystkie przyprawy i marynujemy mięso. Dobrze jakby leżało w lodówce całą noc. Tak samo z warzywami. Kolejno nakładamy na patyczki do szaszłyków. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, i pieczemy do miękkości mięsa.
    Składniki sosu łączymy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy