Szarlotka Królewska na puszystym biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysty biszkopt na nim masa jabłkowa, a na wierzchu masa śmietankowa oprószona startą czekoladą.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    160g cukru
    100g mąki ziemniaczanej
    80g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    1,5kg jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    Masa śmietankowa:
    600ml śmietany kremówki
    2 łyżeczka żelatyny
    3 łyżki cukru pudru
    Ponadto:
    100g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Szarlotka królewska na puszystym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubić na sztywno z cukrem, następnie miksując dodać żółtka. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 35min. Blaszka o wymiarach 40x25.
    Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Następnie dusić do miękkości. Dodać galaretki i wymieszać. Lekko przestudzić. Jabłka wyłożyć na zimny biszkopt.
    Masa śmietankowa:
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić. Dodać cukier puder. Wlać zimną żelatynę. Zmiksować. Masę wylać na zastygnięte jabłka.
    Na wierzch zetrzeć na tarce czekoladę.
    Smacznego:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować