Szarlotka z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe połączenie szarlotki z porzeczkową konfiturą

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    200 gramów masła
    350 gramów mąki krupczatki
    2 jajka
    Pół szklanki cukru plus dwie łyżki
    Ekstrakt waniliowy
    4 łyżki wiórków kokosowych
    1 kg kwaskowatych jabłek
    Szczypta cynamonu
    Łyżka skórki z pomarańczy
    4 łyżki konfitury porzeczkowej

    Masło i kasza manna do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    piątek, 18 grudnia 2015
    Przebudzenie szarlotki
    Dzisiaj mamy polską premierę Gwiezdnych Wojen, wydarzenie to nie mogło przejść bez echa w moim domu. Bilety na pokaz czekają, czeka też ciasto. Ciasto, którym poczęstowałabym Dartha Vadera. No tak, gdyby wpadł do mnie na herbatkę, albo i na czarną kawę-pewnie do nie mu nieco bliżej,poczęstowałabym go szarlotką. Taką tradycyjną, domową, bardzo kruchą, z ciekawym akcentem w postaci kokosowej kruszonki, i porzeczkowej niespodzianki. Lord Vader na pewno zjadłby parę kawałków, miło pogawędził i zmiękczył swoje ciemn serduszko. Nie wiem czemu zawsze szczególną sympatią darzyłam właśnie tajemniczego i złego Vadera? W każdym razie goszczenie go na podwieczorku byłoby wyjątkowo miłym przeżyciem,niemal spełnieniem marzeń. Stąd też jeżeli znudziłby już się kolejnymi premierami, fanami, światłami i uśmiechami,zapraszam na porządny kawał ciacha. Niech moc szarlotki będzie z Wami.




    Składniki:
    200 gramów masła
    350 gramów mąki krupczatki
    2 jajka
    Pół szklanki cukru plus dwie łyżki
    Ekstrakt waniliowy
    4 łyżki wiórków kokosowych
    1 kg kwaskowatych jabłek
    Szczypta cynamonu
    Łyżka skórki z pomarańczy
    4 łyżki konfitury porzeczkowej

    Masło i kasza manna do formy




    Siekam masło,dodaję do mąki i cukru. Zagniatam szybko kruche ciasto,dodaję ekstrakt waniliowy. Ciasto dzielę na dwie nierówne części. Większą częścią wylepiam formę,wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną. Formę chłodzę przez pół godziny. Do drugiej części dodaję wiórki kokosowe i zagniatam raz jeszcze. Ciasto przekładam do woreczka i wkładam do zamrażarki.
    Piekę spód przez 15 minut w 170 stopniach, chwilę studzę. W międzyczasie obieram jabłka i ścieram ja na tarce. Dodaję cynamon,cukier i skórkę pomarańczową. Na wystudzonym cieście rozsmarowuję konfiturę porzeczkową, na nią wykładam jabłka. Teraz czas na resztę ciasta, ścieram zamrożone ciasto na tarce. Placek piekę przez 25 minut w 175 stopniach.

Porady

Przed krojeniem najlepiej ciasto całkiem wystudzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować