Szarlotka z morelami.

0 (0 ocen)

Pyszne połączenie jabłka, moreli i cynamonu. Ciasto na jesienne wieczory.

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki pszennej
    15 dag margaryny
    15 dag cukru pudru
    1 jajko
    1 żółtko
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    75 dag jabłek
    10 moreli
    5 łyżek cukru
    3 łyżki tartej bułki
    cynamon (do smaku)

Szarlotka z morelami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części.
  • 2. Jedną część ciasta wykładamy na posmarowaną blachę. Drugą cześć ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek i kroimy w paski.
  • 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier, bułkę tartą i cynamon. Wszystko starannie mieszamy. Morele myjemy i oddzielamy od pestek.
  • 4. Na ciasto w blaszce wykładamy jabłka, a na jabłka układamy morele skórką do ciasta. Całość przykrywamy paskami z ciasta tworząc kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 * C przez 40 minut. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy