Szarlotka z migdałami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dziś polecam pyszną szarlotkę. Do jabłek dodałam płatki migdałów, dla urozmaicenia, ale jeśli nie lubicie, to można je pominąć.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    1 kostka margaryny (250 g)
    2 jajka

    Warstwa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    4 łyżki płatków migdałów
    1 łyżka cukru (może być więcej, zależy jak słodkie są jabłka)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka z migdałami 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli jest za sypkie,
    dodać 1-2 łyżki śmietany. Ja nie dodawałam.
    Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Zawinąć w folię spożywczą,
    lub aluminiową i schłodzić godzinę w lodówce.
  • Szarlotka z migdałami 2. Przygotować jabłka. Obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Do jabłek dodać cukier,
    cynamon, płatki migdałów, mąkę i bułkę tartą. Wszystko razem wymieszać.

    Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Ciasto jest bardzo delikatne, więc ja odrywałam po kawałku i wyklejałam blaszkę.
    Przy wałkowaniu sporo podsypywałam mąką.
    Na ciasto wyłożyć jabłka.
    Następnie rozwałkować druga część ciasta i wyłożyć na jabłka.
    Tu też sztukowałam po kawałku :)
  • Szarlotka z migdałami 3. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego
    do temperatury 180 stopni i piec 40-45 minut.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Druga część ciasta można włożyć do zamrażarki i zetrzeć na tarce, na masę jabłkową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować