Szarlotka z marcepanem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Marcepan to dla mnie idealny dodatek do wielu wypieków. Nadaje niezwykły migdałowy smak. Jest przy tym łatwy w przygotowaniu zarówno samemu lub do kupienia w sklepie. Do tej pory marcepan wykorzystywałam w piernikach. Jednak tym razem postanowiłam nieco zmienić swoje zwyczaje i wykorzystałam marcepan w szarlotce.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto
    350 g mąki pszennej
    200 g masła
    100 g cukru pudru
    10 g proszku do pieczenia
    5 ml aromaty migdałowego
    4 żółtka
    masa jabłkowa
    2 kg jabłek
    200 g masy marcepanowej
    150 g cukru
    30 g cukru waniliowego
    30 g mąki ziemniaczanej
    30 g kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik

Szarlotka z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część ciasta wałkujemy na wielkość tortownicy. Ciastem wylepiamy boki i dno tortownicy.
    Masa jabłkowa: Masę marcepanowa kroimy na małe kwadraty. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty. Jabłka umieszczamy w garnku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Jabłka możemy podlać paroma kroplami wody, aby nie przywarły. Dusimy. Do lekko rozduszonych jabłek dodajemy pokrojoną masę marcepanową. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
    Ciasto na dnie posypujemy kaszą manną. Dodajemy uduszone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy gwiazdki. Ozdabiamy gwiazdkami wierzch ciasta. Ciasto pieczemy około 60 -70 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować