Szarlotka z lukrem

4.46 (201 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Szybka szarlotka z cytrynowym lukrem.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • blaszka 23/33:

    Ciasto:

    mąka pszenna 4 szklanki,

    cukier 100 g,

    margaryna 250 g,

    jajko 1 szt,

    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

    śmietana 18% 2 łyżki,

    skórka starta z pomarańczy 2 łyżki,

    nadzienie:

    jabłka obrane i starte 1 kg,

    lukier:

    cukier puder 1 szklanka,

    sok z cytryny 3-5 łyżek,

    dodatkowo:

    mąka pszenna do podsypywania,

    bułka tarta 2 łyżki,
Wystaw ocenę:

4.46 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 1 h. a następnie dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Na ciasto wykładamy lekko odciśnięte jabłka i przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem, które przenosimy na ciasto za pomocą wałka. Pieczemy w 170 st. C przez 1 h. Gdy szarlotka będzie już upieczona to robimy lukier. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i mieszamy energicznie łyżką. Jeśli lukier będzie zbyt płynny to dodajemy więcej cukru pudru, a jeśli będzie zbyt gęsty to dodajemy więcej soku z cytryny. Gotowym lukrem polewamy ciasto i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować