Szarlotka z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 1 h. a następnie dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Na ciasto wykładamy lekko odciśnięte jabłka i przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem, które przenosimy na ciasto za pomocą wałka. Pieczemy w 170 st. C przez 1 h. Gdy szarlotka będzie już upieczona to robimy lukier. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i mieszamy energicznie łyżką. Jeśli lukier będzie zbyt płynny to dodajemy więcej cukru pudru, a jeśli będzie zbyt gęsty to dodajemy więcej soku z cytryny. Gotowym lukrem polewamy ciasto i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze