Szarlotka z kremem i orzechami

4.5 (198 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Szarlotka na bogato, z pysznym kremem, powidłami i orzechami. Mąż powiedział, że od tej pory Jego ulubiona.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Masa jabłkowa:
    1kg jabłek najlepiej Szara reneta
    Cynamon
    Cukier do smaku

    Ciasto półkruche:
    350g mąki
    100g cukru pudru
    120g masła
    1 jajko
    3 łyżki śmietany
    3 łyzki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto półkruche:
    500g mąki
    150g cukru pudru
    200g zimnego masła
    2 jajka
    1 żółtko
    2 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    3 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 galaretka cytrynowa
    Cukier do smaku ok. 4 pełnych łyżek
    200g masła

    Dodatkowo:
    Słoik powideł śliwkowych
    200g pokrojonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Powidła

Szarlotka z kremem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać 0,5 łyżeczki cynamonu. Wymieszać
  • 2. Ciasto półkruche ciemne: Zagnieść jednolite ciasto, włożyć do woreczka, zamrozić.
  • 3. Ciasto półkruche jasne: Z podanych składników zarobić ciasto. Podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, zetrzeć połowę zamrożonego ciasta. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Drugą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, posmarować je powidłami i posypać orzechami. Na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
  • 4. Krem: Budyń i mąkę rozprowadzić w ¾ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobiony proszek z mąką. Ugotować budyń, na koniec wsypać galaretkę w proszku. Mieszać aż galaretka całkowicie się rozpuści. Zimny budyń utrzeć z masłem i cukrem.
  • 5. Przełożenie: Na zimną szarlotkę wyłożyć cały krem, przykryć ciastem z orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować