Szarlotka z kremem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać 0,5 łyżeczki cynamonu. Wymieszać
2.Ciasto półkruche ciemne: Zagnieść jednolite ciasto, włożyć do woreczka, zamrozić.
3.Ciasto półkruche jasne: Z podanych składników zarobić ciasto. Podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, zetrzeć połowę zamrożonego ciasta. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Drugą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, posmarować je powidłami i posypać orzechami. Na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
4.Krem: Budyń i mąkę rozprowadzić w ¾ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobiony proszek z mąką. Ugotować budyń, na koniec wsypać galaretkę w proszku. Mieszać aż galaretka całkowicie się rozpuści. Zimny budyń utrzeć z masłem i cukrem.
5.Przełożenie: Na zimną szarlotkę wyłożyć cały krem, przykryć ciastem z orzechami.
Komentarze