Szarlotka z kawałkami jabłek

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.

Zadziwiające ileż różnych smaków może mieć to tradycyjne ciasto!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na blachę 25 x 35

    Na ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej
    250g masła roślinnego
    3 żółtka
    2 łyżki śmietany
    50g cukru pudru
    16g cukru wanilinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Na obłożenie:
    2,5 kg jabłek antonówek
    140g brązowego cukru
    50g masła roślinnego
    3 łyżeczki mielonego cynamonu
    3 goździki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Placek Desery

Szarlotka z kawałkami jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła roślinnego, żółtek, śmietany, cukru pudru, proszku do pieczenia i cukru wanilinowego zagniatamy ciasto, wkładamy w woreczek foliowy i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
    Jabłka myjemy, obieramy kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazda nasiennego - kroimy w kostkę (niezbyt drobno).
  • 2. Z lodówki wyjmujemy ciasto, oddzielamy 2/3 - wykładamy nim blachę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i podpiekamy przez około 10 minut.
  • 3. W dużym (szerokim) rondlu rozpuszczamy masło roślinne, dodajemy brązowy cukier i chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Do rondla dorzucamy posiekane jabłka, cynamon i goździki. Podsmażamy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jabłka nie powinny się rozgotować.
  • 4. Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażone jabłka (wcześniej usuwamy goździki). Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta.
  • 5. Pieczemy przez ok 30 minut w temperaturze 220°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Goździki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować