Pyszne kruche ciasto z aromatycznym środkiem z jabłek cynamonu i galaretki. Idealne na różne okazje i bez okazji. Uwodzi smakiem na zimno i na ciepło z towarzystwem lodów i bitej śmietany.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
3 szklanki maki,
200 g masła / margaryny,
łyżeczka proszku do pieczenia,
3 żółtka,
1 cale jajko,
0,5 szklanki cukru (wedle uznania)
Szarlotka z dodatkiem galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta należy połączyć. Następnie podzielić ciasto na połowę i włożyć do lodówki na około godz.czasu. W tym czasie obieramy jabłka ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cynamon i wsypuję galaretkę agrestową oraz kwasek cytrynowy. Dokładnie mieszam. Wyjmuje 1 cześć ciasta, którą rozprowadzam na blaszkę i chwilkę podpiekam spód w temp. 180 stopni. Na podpieczony spód daję przygotowane jabłka z galaretką. Przykrywam drugą częścią ciasta. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 C, piec 50 - 60 min.
Aż wierzch będzie lekko rumiany. Po wyciągnięciu i lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień kiedy to ciasto nawilgnie od jabłek :)
Komentarze