SZARLOTKA z dodatkiem galaretki

4.97 (205 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne kruche ciasto z aromatycznym środkiem z jabłek cynamonu i galaretki. Idealne na różne okazje i bez okazji. Uwodzi smakiem na zimno i na ciepło z towarzystwem lodów i bitej śmietany.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki maki,
    200 g masła / margaryny,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    3 żółtka,
    1 cale jajko,
    0,5 szklanki cukru (wedle uznania)

    1 - 1,5 kg jabłek
    łyżka cynamonu
    1 galaretka agrestowa
    1 łyżeczka kwasku cytrynowego

    forma tortowa 28 cm
Wystaw ocenę:

4.97 (205 ocen)

Szarlotka z dodatkiem galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta należy połączyć. Następnie podzielić ciasto na połowę i włożyć do lodówki na około godz.czasu. W tym czasie obieramy jabłka ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cynamon i wsypuję galaretkę agrestową oraz kwasek cytrynowy. Dokładnie mieszam. Wyjmuje 1 cześć ciasta, którą rozprowadzam na blaszkę i chwilkę podpiekam spód w temp. 180 stopni. Na podpieczony spód daję przygotowane jabłka z galaretką. Przykrywam drugą częścią ciasta. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 C, piec 50 - 60 min.
    Aż wierzch będzie lekko rumiany. Po wyciągnięciu i lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
    Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień kiedy to ciasto nawilgnie od jabłek :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować