Szarlotka z czarną porzeczką i owocową pianką

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Klasyczna szarlotka urozmaicona o czarne porzeczki okazała się strzałem w 10!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    - 3 szklanki mąki
    - 6 żółtek
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3/4 szklanki cukru
    - opakowanie cukru z wanilią
    - 250 g masła

    Na nadzienie:
    - 2 kg jabłek
    - 0,5 kg czarnej porzeczki
    - 0,5 szklanki -1 szklanki cukru (wedle upodobań)

    Na piankę:
    - 6 białek
    - kisiel truskawkowy
    - szklanka cukru

    Bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z czarną porzeczką i owocową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w robocie. Jeżeli nie posiadamy miksera z misą to wszystkie składniki wyrabiać ręcznie - w połączeniu masła z resztą ciasta można sobie pomóc nożem. Ciasto podzielić na 2 kule - jedna o wielkości 1/4 a druga 3/4 całego ciasta.
    Małą kulę włożyć do zamrażarki a dużą do lodówki na 30 min.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić w mniejsze kawałki, dodać umyte czarne porzeczki i całość zmiksować na gładką masę. Cukier dodawać partiami sprawdzając słodkość masy. Całość usmażyć.
  • 3. Dużą kulką ciasta wyłożyć dno formy (formę uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć usmażone jabłka z porzeczką.
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę, dodać kisiel oraz cukier. Chwilę ubijać. Wyłożyć na masę owocową.
  • 5. Małą kulę wyciągnąć z zamrażarki i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Posypać piankę z białek.
  • 6. Całość piec ok. 40 min w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować