Szarlotka z czarną porzeczką i owocową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w robocie. Jeżeli nie posiadamy miksera z misą to wszystkie składniki wyrabiać ręcznie - w połączeniu masła z resztą ciasta można sobie pomóc nożem. Ciasto podzielić na 2 kule - jedna o wielkości 1/4 a druga 3/4 całego ciasta.
Małą kulę włożyć do zamrażarki a dużą do lodówki na 30 min.
2.Jabłka obrać, pokroić w mniejsze kawałki, dodać umyte czarne porzeczki i całość zmiksować na gładką masę. Cukier dodawać partiami sprawdzając słodkość masy. Całość usmażyć.
3.Dużą kulką ciasta wyłożyć dno formy (formę uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć usmażone jabłka z porzeczką.
4.Białka ubić na sztywną pianę, dodać kisiel oraz cukier. Chwilę ubijać. Wyłożyć na masę owocową.
5.Małą kulę wyciągnąć z zamrażarki i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Posypać piankę z białek.
Komentarze