Szarlotka z budyniem jabłkowym

4.95 (182 ocen)

  • 20 min

Coś znanego i lubianego w nieco innym wydaniu. Nieco więcej pracy przy nadzieniu, ale efekt końcowy jest tego wart.Polecam

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kruche:
    2,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru pudru
    15 dag margaryny
    2 jajka
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Budyń jabłkowy:
    1 kg obranych i startych na dużych oczkach jabłek
    ¼ szklanki wody
    5 łyżek cukru
    1 budyń waniliowy
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    250ml mleka
Wystaw ocenę:

4.95 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z budyniem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć gorącą masę jabłkową, przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować.
  • 2. Budyń jabłkowy: Jabłka podlać wodą i uprażyć z cukrem, gdy zmiękną wlać rozrobiony w mleku budyń z mąką. Całość zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować