Szarlotka z budyniem i kruszonką

4.5 (144 ocen)

  • 2 godz.

Szarlotka z budyniem i kruszonką

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl mąki pszennej
    65g margaryny
    1/4 szkl cukru
    1 łyżka śmietany
    1 jajko
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Jabłka:
    1 kg jabłek
    2 łyżeczki cukru (ilość może się zmienić - zależy od słodkości jabłek)
    cynamon (ile kto lubi, ja lubię dużo)
    Budyń:
    0,5 l Napoju Sojowego bez cukru
    40-45g cukru wanilinowego
    2 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Kruszonka:
    200g mąki
    100g cukru
    100g margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Lody

Szarlotka z budyniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagniatamy i wykładamy nim natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Podpiekamy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
  • 2. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dosypujemy cukier i cynamon a następnie mieszamy.
  • 3. W szklance Napoju Sojowego rozmieszać żółtka i mąki (ja to zawsze robię w zamkniętym słoiku, najszybciej i najlepiej się rozmiesza) pozostały napój zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dolać zawartość szklanki i mieszać aż zgęstnieje.
  • 4. Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto a na nie wylewamy budyń. Składniki na kruszonkę rozcieramy między palcami do uzyskania niewielkich grudek i posypujemy po wierzchu. Pieczemy około godzinę w temperaturze. 170 stopni.

Porady

najlepsza z lodami i bitą śmietaną : )

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować