Szarlotka z budyniem

4.51 (176 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jest to mój jubileuszowy setny przepis, szarlotka dla smakoszy ciast z budyniem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    25 dag masła
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Budyń:
    1 litr mleka
    3 budynie waniliowe(bez cukru)
    5 łyżek cukru

    Ponadto:
    5-6 jabłek

    Cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wym. 21x33 cm.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Ułożyć na cieście.
  • 3. Budyń ugotować na mleku z cukrem i gorącym zalać jabłka.
  • 4. Na budyń wyłożyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Piec w temp. 180 stopni ok. 1 godziny. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń waniliowy Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować