Szarlotka z budyniem

0 (0 ocen)

Jeden z moich ulubionych deserów.

Składniki:


  • 150 g mąki pszennej
    150 g mąki krupczatki
    130 g masła
    40 g cukru pudru
    3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
    1 jajko
    łyżeczka proszku do pieczenia

    budyń śmietankowy
    0,5 litra mleka

    3 łyżki cynamonu
    łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem

    7-8 dużych jabłek szara reneta lub antonówka

Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

    Całość siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i serek.

    Zagniatamy na gładkie ciasto.

    Dzielimy je na 2 części.

    Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
  • 3. Obrane jabłka kroimy na ćwiartki.

    Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do pieczenia (użyłam formy o średnicy 26 cm).

    Na ciasto wylewamy budyń i rozsmarowujemy go po całej powierzchni.

    Na budyń wykładamy jabłka które obficie posypujemy cynamonem.

    Resztę ciasta rwiemy na małe kawałeczki i przykrywamy nimi jabłka.

    Posypujemy cukrem z wanilią i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy