Szarlotka z bitą śmietaną

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie, posypana cynamonem

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki krupczatki
    2 łyżki mąki orkiszowej gładkiej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Warstwa jabłkowa:
    1 słoik litrowy startych jabłek lub 1,5 do 2 kg jabłek
    2 galaretki brzoskwiniowe

    Krem z bitej śmietany
    500 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
    3 łyżeczki żelatyny

    Do posypania:
    cynamon cejloński
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Szarlotka z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodać resztę składników i wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 24x24 cm i piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Ciasto ostudzić.
  • 2. Starte jabłka ze słoika podgrzać, do gorących wsypać galaretki, wymieszać i przestudzić. Jeśli mamy surowe jabłka to trzeba je najpierw przesmażyć. Tężejącą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt. Zostawić w chłodzie do całkowitego stężenia.
  • 3. Śmietankę ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć ze śmietanką, wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem, Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szarlotka z bitą śmietaną i lodami

To może cię zainteresować