Szarlotka z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodać resztę składników i wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 24x24 cm i piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Ciasto ostudzić.
2.Starte jabłka ze słoika podgrzać, do gorących wsypać galaretki, wymieszać i przestudzić. Jeśli mamy surowe jabłka to trzeba je najpierw przesmażyć. Tężejącą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt. Zostawić w chłodzie do całkowitego stężenia.
3.Śmietankę ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć ze śmietanką, wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem, Całość schłodzić.
Komentarze