Szarlotka z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, kawę oraz olej. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 21x33 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu biszkopt nasączyć ponczem.
2.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć, aż zmiękną. 2 galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, połączyć z jabłkami i ostudzić. Lekko tężejącą masę wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.
3.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody, po czym podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlać do śmietanki. Masę śmietankową wyłożyć na jabłka. Wierzch posypać cynamonem. Całość schłodzić.
Komentarze