Szarlotka z bitą śmietaną

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Jabłka z galaretką na biszkopcie z kawą zbożową, zwieńczone bitą śmietaną i cynamonem smakują wyśmienicie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki
    1 łyżka rozpuszczalnej kawy zbożowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek
    2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe

    Bita śmietana:
    1/2 L śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
    3 łyżeczki żelatyny

    Poncz:
    1/2 szklanki wody
    1 łyżka cukru wanilinowego

    Ponadto:cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Szarlotka z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, kawę oraz olej. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 21x33 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu biszkopt nasączyć ponczem.
  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć, aż zmiękną. 2 galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, połączyć z jabłkami i ostudzić. Lekko tężejącą masę wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.
  • 3. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody, po czym podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlać do śmietanki. Masę śmietankową wyłożyć na jabłka. Wierzch posypać cynamonem. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Biszkopty Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować