Szarlotka z bezową pianką

4.5 (145 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto !
Ale tylko domowa i ze sprawdzonego przepisu.
Ciasto składa się z warstwy kruchego ciasta ( które wyszło na delikatne , że aż rozpływa się w ustach) , warstwy tartych jabłek i gruszek z cynamonem, piany z białek , tartego ciasta
i cukru pudru . Prawdziwa uczta dla podniebienia !
Do szarlotki obowiązkowo pyszna herbata :)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE
    3 szklanki mąki pszennej (450 g)
    1/3 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody
    250 g margaryny
    50 g smalcu
    5 żółtek
    Szczypta soli

    JABŁKA
    1 kg jabłek (szara reneta)
    400 g gruszek
    ¼ szklanki cukru
    1 kisiel morelowy(lub cytrynowy)
    1 łyżeczka cynamonu

    BEZA
    5 białek
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżki mąki kartoflanej
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z bezową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE:
    Do miski(lub na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy kawałki margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka.
    Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy 5 kulek podobnego rozmiaru i wkładamy na folii do zamrażarki( na około 30-40 min.)

    JABŁKA:
    Jabłka i gruszki obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne, dopiero ważymy. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Wsypujemy cukier, kisiel morelowy i cynamon, następnie dobrze mieszamy.

    BEZA:
    Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier, ubijamy jeszcze chwilę, aby grudki cukru się rozpuściły. Dodajemy mąkę kartoflaną i miksujemy.

    PRZYGOTOWANIE SZARLOTKI:
    1. Prostokątną brytfankę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
    2. Z zamrażalnika wyciągamy kulki ciasta. Ścieramy 3 z nich na dno formy na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie ciasto.
    3. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy.
    4. Na jabłka wykładamy bezę, delikatnie rozprowadzamy na całości.
    5. Na koniec ścieramy 2 pozostałe kulki ciasta na tarce o grubych oczkach, tak, aby było jak najmniej prześwitów białej bezy.
    6. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.
    Pieczemy około 35 minut.
    7. Po wystygnięciu ciasta, posypujemy wierzch cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować