Szarlotka z puszystą bezą

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Fantastyczne kruche ciasto z dużą ilością aromatycznych jabłek oraz puszysta warstwa bezy, wspaniała szarlotka!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto

    170 g mąki pszennej tortowa
    40 g cukru
    75 g masła zimnego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 średnie żółtka

    Nadzienie z jabłek

    1 kg jabłek antonówka lub szara reneta
    5 łyżek cukru
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka cynamonu
    1/3 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    1 łyżka startej skórki z cytryny
    3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka cukru waniliowego

    Składniki na bezę

    3 sztuki białek
    150 g drobnego cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Szarlotka z puszystą bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie kruchego ciasta:

    1. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, żółtka oraz pokrojone w kostkę masło, wyrobić ciasto. Uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na godzinę.

    Przygotowanie jabłek:

    2.Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, podzielić jabłko na ósemki, a następnie na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać masło dodać jabłka i pozostałe składniki, smażyć przez 6-8 minut ciągle mieszając. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na chwilę.

    Wykończenie ciasta:

    3.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.

    4. Ciasto wyjąć z lodówki, umieścić je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, ciasto rozwałkować na placek, którym należy wypełnić formę o średnicy 23-24 cm. Rozwałkowany placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, dokładnie docisnąć ciasto do dna i boków, widelcem podziurkować całą powierzchnię. Usmażone jabłka wyłożyć na surowe ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25 minut.

    5.W czasie, kiedy ciasto piecze się, można zacząć przygotowywać bezę. Do szklanej lub metalowej miski wlać białka, dodać szczyptę soli zacząć ubijać białka, kiedy uzyskami sztywną pianę można zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce po każdej dodanej łyżce cukru ubijać przez minutę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze przez 2 minuty.

    6.Po 25 minutach pieczenia ciasta wyjąć je z piekarnika na wierzch nałożyć bezę i wyrównać wierzch ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut. Po 8 minutach zmniejszyć temperaturę do 100 st C, dosuszyć bezę jeszcze przez 12 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić przed podaniem.

    7.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować