Szarlotka z bezą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na szarlotkę z bezą. Beza czyli ubita piana z białek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    150 g masła
    2 żółtka
    ½ łyżeczki soli
    Nadzienie:
    2 kg jabłek winnych
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżeczki mielonego cynamonu
    Masa:
    2 białka
    1/3 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka z bezą 1. Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier puder, proszek do pieczenia, wymieszać, dodać masło, posiekać nożem. Żółtka rozkłócić z solą, wlać do mąki, zagnieść szybko ciasto, włożyć do lodówki na 15 minut.
    Nadzienie: jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do rondla, wlać 3 łyżki wody, wsypać cukier i smażyć 10 min, mieszając, aby się nie przypaliły.
    Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, włożyć do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, zapiec na złoty kolor (ok 10-15 minut).
    Masa: białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
    Z piekarnika wyjąć zapieczone ciasto, rozłożyć równo warstwę masy jabłkowej, posypać cynamonem (ja zapomniałam posypać cynamonem ale też było smaczne). Na wierzchu ciasta rozsmarować ubitą pianę i ponownie formę wstawić do piekarnika, piec ok. 40 minut w temperaturze 140 stopni. Upieczoną i lekko przestudzoną szarlotkę pokroić na porcje.

Porady

Jeżeli daliśmy pianę niezbyt dobrze ubitą, na drugi dzień może pojawić się rosa na cieście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować