Szarlotka tradycyjna

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jak dla mnie jabłka najpyszniejsze są w tradycyjnej formie. Jeśli jabłka to oczywiście szarlotka. Taka na prawdziwym cieście, z bardzo dużą ilością jabłek i chrupiącą kruszoną, z migdałami ... niebo

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna (2 szklanki): 320 gramów
    - cukru (1/2 szklanki): 100 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - masło (1/2 kostki): 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - smietana 22%: 2 łyżeczki
    MASA JABłKOWA:
    - jabłka (około 12 średnich sztuk): 1.5 kilograma
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sok z połowy cytryny: 1 sztuka
    - cynamon mielony: 1 szczypta
    DODATKOWO:
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - migdały w płatkach: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka tradycyjna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szarlotka tradycyjna w całości 1. Mąkę przesiej przez sito do miski i wymieszaj z resztą sypkich składników. Wrzuć mocno schłodzone masło i posiekaj nożem na drobne kawałki. Zmrożone masło można też zetrzeć na tarce do jarzyn ;)
    Dodaj jako, żółtko i śmietanę. Zagnieć szybko ciasto, tak aby tylko składniki się połączyły.
    Ciasto uformuj w walec, owić szczelnie folia i wstaw do lodówki na minimum 30 min.
  • 2. Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne. Można je pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce na plasterki. Nie polecam ścierania na tarce do jarzyn zbyt drobno, bo po podgrzaniu powstanie papka.
    Jabłka upraż na teflonowej patelni z dodatkiem łyżeczki cukru, soku z cytryny i cynamonu. Jabłka mają się troszkę rozpaść i odparować, ale powinny zostać wyraźne kawałki. Jabłka odstaw aby przestygły.
  • Szarlotka tradycyjna kawałek 3. ¼ ciasta odłóż, a resztą wyklej okrągła formę do ciasta łącznię z brzegami. Na dno wsyp bułkę tartą (zabierze ewentualny nadmiar wilgoci z jabłek, a nie będzie wyczuwalna w cieście), następnie wyłóż uprażone jabłka. Na jabłka pokrusz połowę odłożonego ciasta, posyp płatkami migdałowymi i na koniec pokrusz resztę ciasta.
  • 4. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz około 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować