Szarlotka sypana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Szybkie ciasto które zawsze się udaje.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    szklanka kaszy manny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5kg jabłek
    150 g masła (zimnego )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy kaszę, cukier i całość mieszamy łyżką.
    Jabłka kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych ( ja nie obierałam ze skórki ) i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Boki i dno tortownicy ( śr. 24cm ) smarujemy masłem i kolejno wysypujemy:
    1/3 suchych składników (wyrównujemy), następnie połowę startych jabłek, później znowu 1/3 suchych składników, , drugą połowę jabłek i ostatnia część suchej mieszanki.
    Na wierzchu, na całej powierzchni ciasta, rozkładamy kawałki/plasterki masła.
    Gotowe wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować