Szarlotka podana z lodami waniliowymi

5 (166 ocen)

  • 60 min

Szarlotka według przepisu mojej babci, najpyszniejsza z antonówkami.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szkl. mąki (ok. 0.5kg)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    25 dag schłodzonej margaryny
    2- 3 łyżki śmietany
    0,5 szkl. cukru
    5 jajek

    8 dużych jabłek
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka podana z lodami waniliowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem do białości- zostawić 2 łyżki cukru do ubicia białek. Pod koniec ucierania dodać do żółtek i cukru śmietanę.
    Do mąki, proszku do pieczenia, margaryny oraz szczypty soli dodać utarte żółtka. Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki i schłodzić. Następnie większą połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na nie pokrojone w większe kawałki i lekko podduszone jabłka. Na jabłka wykładamy pianę ubitą z białek i cukru. Na pianę delikatnie ścieramy na tarce resztę ciasta. Piec ok. 30 minut.
    Pysznie smakuje podana z lodami waniliowymi i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować