Szarlotka pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo olej z wodą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać ubite białka.
2.Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x 40cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
3.Przygotować masę budyniową. Budynie w proszku wymieszać z małą ilością soku jabłkowego i cukrem. Resztę soku zagotować ze startymi jabłkami. Gotować kilka minut. Dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając.
4.Budyń wylać na ciasto i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać z góry cynamonem.
Komentarze