Szarlotka pod chmurką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatna rozpływająca się w ustach szarlotka

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    120g cukru
    3 jajka
    60ml oleju
    60ml wody
    150g mąki pszennej
    2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    60g cukru
    ½ litra soku jabłkowego
    3 jabłka

    Dodatkowo:
    300-400ml słodkiej śmietany 30%
    serek mascarpone
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo olej z wodą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać ubite białka.
  • 2. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x 40cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
  • 3. Przygotować masę budyniową. Budynie w proszku wymieszać z małą ilością soku jabłkowego i cukrem. Resztę soku zagotować ze startymi jabłkami. Gotować kilka minut. Dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając.
  • 4. Budyń wylać na ciasto i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
    Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać z góry cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować