Szarlotka na zimno bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dno układamy warstwę herbatników.Jabłka przekładamy do garnuszka i podgrzewamy,dodajemy galaretki pomarańczowe w proszku i mieszamy aż galaretki się rozpuszczą.Odstawiamy do przestygnięcia.Gdy jabłka są jeszcze lekko ciepłe wykładamy je na herbatniki,wygładzamy i od razu kładziemy na nie kolejną warstwę ciastek.Wstawiamy do lodówki na 30 min.. W tym czasie zagotowujemy wodę.Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej przestudzoną galaretkę,ubijamy do połączenia.Następnie wykładamy śmietanę na ciasto,wygładzamy i widelcem robimy wzorek.Posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy na min 1 godz do lodówki.Smacznego
Porady
Można przygotować to ciasto z innymi smakami galaretek.
Komentarze