Szarlotka na kruchym cieście z kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To pyszne kruche ciasto, z warstwą prażonych jabłek z cynamonem, posypane kokosową kruszonką. Kruszonka wyszła naprawdę pyszna i chrupka dzięki dodatku mąki kokosowej która świetnie skomponowała się z całością.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • papier do pieczenia
    blaszka o wymiarach 36 x 25 x 6 cm

    ciasto kruche:

    2,5 szklanki mąki ja użyłam tortowej
    200 g masła/margaryny
    1 całe jajko klasa "M"
    6 łyżek cukru
    3 łyżki gęstego jogurtu greckiego - może być śmietana 12/18%
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    warstwa jabłek:

    2 kg jabłek
    łyżeczka cynamonu
    2 łyżki miodu
    1 galaretka zielona

    kruszonka kokosowa:

    100 g mąki pszennej
    50 g mąki kokosowej
    100 g masła
    1/2 szklanki cukru

    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Ciasto

Szarlotka na kruchym cieście z kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka na kruchym cieście z kokosową kruszonką 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

    Kruszonka: Składniki kruszonki mieszamy ze sobą by postały nam sypkie grudki ciasta. Gotowa kruszonkę wstawiamy do lodówki.

    Ciasto kruche: Z podanych składników na ciasto wyrabiamy kruche ciasto - jeśli wyjdzie za suche i się rozlatuje można dodać więcej jogurtu albo dodatkowe jajko a jak za mokre to trochę podsypać mąką. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.

    Warstwa jabłek. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przekładamy do garnka i dodajemy 2 łyżki miodu, wsypujemy galaretkę zieloną oraz dodajemy cynamon. Mieszamy dokładnie i prażymy na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu by jabłka nam zmiękły. Gdy jabłka zmiękną to zestawiamy je z ognia.

    Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Wyjmujemy kruche ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na wymiary blaszki. Wykładamy przygotowaną blaszkę ciastem i nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika na ok.15 nim by się nam lekko podpiekło. Na podpieczone ciasto wykładamy równo masę jabłkową a następnie wyjmujemy kokosową kruszonkę z lodówki i posypujemy wierzch placka. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku ok. 45 min. aż kruszonką na wierzchu zrobi się nam lekko złota. Gotowe ciasto wyciągamy do przestygnięcia a na końcu gdy przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Mąka kokosowa Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować