To pyszne kruche ciasto, z warstwą prażonych jabłek z cynamonem, posypane kokosową kruszonką. Kruszonka wyszła naprawdę pyszna i chrupka dzięki dodatku mąki kokosowej która świetnie skomponowała się z całością.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
papier do pieczenia
blaszka o wymiarach 36 x 25 x 6 cm
ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki ja użyłam tortowej
200 g masła/margaryny
1 całe jajko klasa "M"
6 łyżek cukru
3 łyżki gęstego jogurtu greckiego - może być śmietana 12/18%
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szarlotka na kruchym cieście z kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Kruszonka: Składniki kruszonki mieszamy ze sobą by postały nam sypkie grudki ciasta. Gotowa kruszonkę wstawiamy do lodówki.
Ciasto kruche: Z podanych składników na ciasto wyrabiamy kruche ciasto - jeśli wyjdzie za suche i się rozlatuje można dodać więcej jogurtu albo dodatkowe jajko a jak za mokre to trochę podsypać mąką. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
Warstwa jabłek. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przekładamy do garnka i dodajemy 2 łyżki miodu, wsypujemy galaretkę zieloną oraz dodajemy cynamon. Mieszamy dokładnie i prażymy na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu by jabłka nam zmiękły. Gdy jabłka zmiękną to zestawiamy je z ognia.
Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Wyjmujemy kruche ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na wymiary blaszki. Wykładamy przygotowaną blaszkę ciastem i nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika na ok.15 nim by się nam lekko podpiekło. Na podpieczone ciasto wykładamy równo masę jabłkową a następnie wyjmujemy kokosową kruszonkę z lodówki i posypujemy wierzch placka. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku ok. 45 min. aż kruszonką na wierzchu zrobi się nam lekko złota. Gotowe ciasto wyciągamy do przestygnięcia a na końcu gdy przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze