Szarlotka na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj polecam szarlotkę na kruchym cieście z całymi kawałkami jabłek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki :
    400 g mąki
    150 g cukru pudru
    200 g masła
    2 żółtka
    cukier wanilinowy
    szczypta soli

    6 jabłek
    1 łyżka masła
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka na kruchym cieście 1. Przesiać mąkę i cukier puder, dodać miękkie masło, żółtka, cukier wanilinowy, sól. Wszystkie składniki posiekać nożem i szybko zagnieść ręką. Ciasto podzielić na dwie części i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i delikatnie ponacinać. Podsmażyć na maśle oprószone cukrem i cynamonem.
    Z pierwszej części poskubać na małe kawałki na spód blachy (25X25 cm) wyłożonej papierem. Nałożyć delikatnie podsmażone jabłka. Na jabłka ponowie położyć ciasto, skubiąc małe kawałki.
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni na złocisty kolor 30-40 minut.
    Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować