Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym

0 (0 ocen)

Bardzo aromatyczna

Składniki:

  • Składniki : ( blaszka 28 cm x 35 cm )

    1,5 kg - 2 kg jabłek,
    cynamon,
    cukier ewentualnie do jabłek,
    500g mąki tortowej pszennej,
    250g masła, ( zimne )
    4 żółtka,
    4 łyżki kwaśnej śmietany, ( temperatura pokojowa )
    4-5 łyżek cukru,
    25g świeżych drożdży,
    cukier puder.

Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym 1. Przygotowanie :

    Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka i duś parę minut aż będą miękkie. Do miseczki przełóż śmietanę. Dodaj drożdże i mieszaj aż całkowicie się rozpuszczą. Do dużej miski wysp mąkę, cukier, pokrojone masło oraz żółtka. Wlej śmietanę z drożdżami i wyrób ciasto. Podziel ciasto na dwie części. Pierwszą cześć rozwałkuj na wielkość blaszki. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyłóż jabłka. Drugą cześć ciasta rozwałkuj i przykryj nią ciasto. Nakuj widelcem górę. Szarlotkę włóż do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piecz przez 50-60 minut. Gorące ciasto posyp cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy