Szarlotka krucha z manna -bez jajek,bez proszku do pieczenia

4.51 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szarlotka "krucha"-powiem wiecej-bardzo krucha!,z trudem wyjelam porcje z formy-jest wyjatkowa.W jej sklad nie wchodza jajka,nie ma tez proszku do pieczenia,za to jest jako "eksperyment",kasza manna.Po dodaniu manny,ciasto staje sie lekko "grutkowate",jesli to komus przeszkadza,moze dodac make.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • .1 szklanka maki pszennej
    .1 szklanka kaszy manny
    .1 kostka masla
    .1 lyzka cukru
    .szczypta soli

    Ponadto
    .5 jablek
    .szczypta cunamonu
    .2 lyzki cukru
    .4 lyzki rodzynek
    .sok z polowy cytryny
    .skorka starta z cytryny
    oraz
    .2 lyzki bulki tartej
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka krucha z manna -bez jajek,bez proszku do pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Forme nacieramy maslem i pudrujemy dokladnie maka.
    Z podanych skladnikow zaczyniamy ciasto,wkladamy do woreczka i odstawiamy na 30 min.
  • 2. Jablka obieramy ze skorki i kroimy na dosc cienkie polksiezyce,polewamy je sokiem z cytryny,dodajemy starta skorke ,cukier,cynamon i rodzynki -wszystko mieszamy.
  • 3. Ciasto dzielimy na dwie nierowne czesci,wieksza walkuujemy na placek,i za pomoca walka nanosimy na przygotowana forme,wypelniamy nia po brzegi ciastem,reszte -odcinamy.
  • 4. Dno nakluwamy widelcem i posypujemy bulka tarta,nastepnie wykladamy jablka.
  • 5. Pozostale ciasto walkujemy i wycinamy regularne paski,kladziemy je na jablka w rownych odstepach.
  • 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 55min-studzimy.
    Podajemy z bita smietana
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować