Szarlotka królewska z kremem budyniowym

4.5 (195 ocen)

Torcik z jabłkami i kremem budyniowym, dzięki porzeczkowej galaretce nabiera szczególnego smaku

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 21 CM
    CIASTO:
    2 jajka
    1,5 łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżki cukru pudru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania tortownicy
    MASA JABŁKOWA:
    ok. 1 - 1,2 kg antonówek – po uduszeniu powinno być 2 i 3/4 szklanki jabłuszek
    1 galaretka z czarnej porzeczki
    1 płaska łyżeczka żelatyny
    cukier do smaku
    KREM BUDYNIOWY:
    1 szklanka mleka
    pół opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
    10 dag miękkiego masła
    1/4 szklanki cukru pudru
    DO POSYPANIA:
    30-40 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Torty Desery Galaretki

Szarlotka królewska z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podlać w rondelku niewielką ilością wody i dusić do prawie całkowitego odparowania płynu. Do wrzącego musu wsypać suchą galaretkę i żelatynę. Mieszać wszystko razem do rozpuszczenia się galaretki i żelatyny, cały czas podgrzewając, ale nie dopuszczając do wrzenia. Ewentualnie dosłodzić do smaku i odstawić do wystudzenia.
    W rondelku zagotować pół szklanki mleka, na wrzące wlać pozostałe mleko dokładnie rozmieszane z proszkiem budyniowym. Mieszając zagotować całość i gotować chwilę do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Dno tortownicy posmarować masłem i wysypać bułką tartą (boków nie smarować). Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, i cały czas miksując dodać do nich partiami cukier. Następnie dodać żółtka, mieszając delikatnie łyżką lub szpatułką, a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę 170 stopni z termo obiegiem i od chwili wstawienia piec ciasto 20 minut. Odstawić do wystudzenia.
    Na wystudzony spód wyłożyć masę jabłkową, wyrównać i wstawić do lodówki.
  • 3. W misce rozetrzeć na puch miękkie masło z cukrem pudrem, i bez przerwy miksując na najwyższych obrotach dodawać po łyżce wystudzony budyń. Puszysty krem wyłożyć na lekko stężałą masę jabłkową.
    Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach (takie małe wiórki) i posypać nią powierzchnię torcika. Odstawić do lodówki aby stężał.

Porady

Przed podaniem najlepiej wyjąć go z lodówki trochę wcześniej – masa jabłkowa pozostanie stężała, ale krem zmięknie i nabierze lekkości

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Galaretka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować