Szarlotka bez pieczenia

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Szarlotka na biszkoptach z masą budyniową i pianką czekoladową

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 op. biszkoptów okrągłych po 250 g
    Masa budyniowa:
    200 g masła
    1/2 l mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    4-5 łyżek cukru
    2 łyżeczki żelatyny

    Pianka czekoladowa:
    1/2 l śmietanki 30%
    100 g czekolady gorzkiej
    100 g czekolady mlecznej
    3 łyżeczki żelatyny
    Ponadto:
    wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Szarlotka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pół litra mleka odlać 3/4 szklanki, wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ugotować budyń i ostudzić.
    Masło utrzeć, dodać zimny budyń i zmiksować.
  • 2. Na wyłożoną folią blachę o wym. 21x33 cm ułożyć biszkopty, rozsmarować masę budyniową, wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów.
  • 3. Jabłka obrać pokroić w małe cząstki, dodać cukier i przesmażyć. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody, podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać z jabłkami. Zimne jabłka wyłożyć na biszkopty.
  • 4. Czekolady połamać na kawałki i rozpuścić na parze wraz z ok. 150 ml śmietanki. Ostudzić. Resztę śmietanki ubić i połączyć z czekoladą. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlać do śmietanki. Piankę wyłożyć na jabłka i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować