Szarlotka bez pieczenia

4.5 (183 ocen)

  • 25 min

Bardzo szybka, bardzo smaczna a sama masa przypomina w smaku masę z Rafaello, to za sprawą serka :) polecam!

  • 25 min

Składniki:

  • 5 dużych słodkich jabłek o twardym miąższu - ja dałam 1,2 kg (waga całych jabłek bez obierania)
    500 g serka mascarpone
    herbatniki na 4 warstwy - duże herbatniki około 25 sztuk na jedną warstwę
    2 mleczne czekolady
    1/4 szklanki mleka
    cukier - około 0,5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (gniazda nasienne wyrzucić). Szybko (by nie zrobiły się ciemne) połączyć za pomocą miksera ze serkiem mascarpone. Spróbować - jeżeli masa jest wystarczająco słodka to nie dosładzać. Ja dodałam około pół szklanki cukru. Jeżeli natomiast macie dość kwaśne jabłka, to przed dodaniem serka trzeba je przesmażyć z cukrem na dużej patelni, przestudzić i dopiero dodać serek.
  • 2. Na dużej blaszce ułożyć warstwę herbatników, na to 1/3 część masy. Następnie czynność powtórzyć drugi i trzeci raz. Na wierzch ułożyć ostatnią warstwę. Herbatniki układać tak, by jeden był pod drugim, w takiej samej kolejności.
  • 3. Przygotować polewę. Do rondelka włożyć połamane czekolady i 1/4 szklanki mleka. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.

Porady

Zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu, np. w lodówce - i cieszyć się smakiem :) Przepis na dużą prostokątną blaszkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować