Szarlotka babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jabłka obrać ze skóry, pokroić w drobne kawałki, bądź zetrzeć na tarce i uprażyć. Dosłodzić do smaku i dodać galaretkę w proszku, pozostawić do wystygnięcia.
2. Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, jajko, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto.
3. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować 1 część, rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce, wyłożyć na to jabłka, posypać cukrem waniliowym i cynamonem, przykryć 2 częścią ciasta. Piec ok 45 min w 180°C.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Porady
Wierzchnią część ciasta można zamrozić i następnie zetrzeć na tarce.
Komentarze