Szarlotka Babuni

4.34 (193 ocen)

  • 60 min

To przepis babci, przypomina smaki z dzieciństwa. Idealna do kawy czy szklanki mleka.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg. jabłek
    4 szklanki mąki
    1 szklanki cukru
    1 jajko
    3 żółtka
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 margaryna
    2-3 łyżki śmietany
    cukier waniliowy
    galaretka cytrynowa
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.34 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jabłka obrać ze skóry, pokroić w drobne kawałki, bądź zetrzeć na tarce i uprażyć. Dosłodzić do smaku i dodać galaretkę w proszku, pozostawić do wystygnięcia.
    2. Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, jajko, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto.
    3. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować 1 część, rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce, wyłożyć na to jabłka, posypać cukrem waniliowym i cynamonem, przykryć 2 częścią ciasta. Piec ok 45 min w 180°C.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Wierzchnią część ciasta można zamrozić i następnie zetrzeć na tarce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować